1391/9/9 پنجشنبه
معرفی شهرستان کرج :
شهرستان کرج مرکز استان البرز است که در شرق این استان قرار دارد و مرکز آن شهر کرج است. بر اساس سرشماری سال 1390 این شهرستان دارای جمعیتی معادل 2024765 نفربوده که البته در خرداد 91 با جدا شدن بخش اشتهارد و تبدیل شدن آن به شهرستان مستقل جمعیت این بخش که بر اساس سرشماری سال 1390 تعداد 17144 نفر بوده ، از شهرستان کرج کاسته شده است.
شهرستان کرج دارای دو بخش 1- بخش مرکزی با دهستانهای گرمدره، محمد آباد و کمال آباد 2- بخش آسارا با دهستانهای آدران، نساء و آسارا و همچنین دارای 7 شهر به نامهای کرج، ماهدشت، مشکین‌دشت، کمال‌شهر، محمدشهر، گرمدره و آسارا می باشد.
جلگه پهناور کرج با ارتفاع متوسط 1320 متر از سطح دریا در مسیر راه ارتباطی وسایط نقلیه حامل کالاهای وارداتی و صادراتی از مرز ترکیه و آذربایجان و به مقصد تهران و بالعکس است.
 
آثار فرهنگی – تاریخی و گردشگری شهرستان کرج :
در حوزه شهرستان کرج بیش از 100 اثر با ارزش فرهنگی ، تاریخی و گردشگری شناسایی شده که در نقاط مختلف شهرستان پراکنده می باشد.
آثار فرهنگی- تاریخی گردشگری دهستان های نسا، آسارا و آدران :
دهستان های نسا، آسارا و آدران در منطقه ای کوهستانی قرار داشته و آبادیهای آنها در دره های پرشیب و یا بر حاشیه مرتفع کوهها ایجاد شده است.ولی آبادی آدران نسبت به نسا و آسارا وسیع تر و بیشتر است و زمینهای کشاورزی و باغات میوه فراوان ترند به همین دلیل از دیرباز در این منطقه کشاورزی رونق بیشتری داشته و در نتیجه سکونت در روستاها مداوم و دایمی است. از جمله آثار فرهنگی تاریخی این مناطق امامزاده ابراهیم سپهسالار، برج قدیمی میدانک ، کاخ ناصرالدین شاه شهرستانک ، کوره های قدیمی آهک در گچسر ، درخت کهنسال 2000 ساله ارس در شهرستانک ، درخت چنار 800 ساله روستای نوجان ، غار یخ مراد ، آبشار هفت چشمه آدران، دریاچه سد امیر کبیر، منطقه زیبای واریان، پیست های اسکی دیزین و خور، قله زیبای کاهار و دره وارنگه رود و سوتک .
آثار فرهنگی – تاریخی و گردشگری دهستانهای کمال آباد، گرمدره، محمدآباد و شهر کرج :
در این محدوده از حوزه فرمانداری کرج آثار ارزشمند و قابل توجهی وجود دارد که توسط کارشناسان میراث فرهنگی استان معرفی شده و تعدادی نیز در حال مرمت و استحکام بخشی هستند. از جمله این آثار کاروانسرای شاه عباسی و کاخ مروارید ، درخت چنار 1300 ساله در گوهر دشت ،در این میان دو حمام قدیمی واقع در روستاهای هلجرد و بیلقان در عین سلامت و اهمیت، کمتر مورد توجه قرار گرفته اند.
وضعیت آب و هوایی و جغرافیایی :
شهرستان کرج به مرکزیت کرج بزرگ ، با وسعت حدود 2457 کیلومتر مربع ، اولین شهرستان پرجمعیت استان و چهارمین شهرستان پرجمعیت کشور پس از شهرستانهای تهران، مشهد واصفهان می باشد. این شهرستان از نظر موقعیت جغرافیایی از شمال به استان مازندران ، از شرق به شهرستان شمیران و تهران ، از جنوب به شهرستان های اشتهارد و شهریار ، از غرب به شهرستانهای طالقان ساوجبلاغ و نظر آباد محدود است. شهرستان کرج در بین طول جغرافیائی "11 و 50 تا "29 و 51 و عرض جغرافیائی "31 و35 تا "12و 36 قرار دارد. رودخانه های شهرستان کرج عبارتند از : آب لانیز ، برغان ، سیدک ، مورود ، کرج ، وارنگه رود ولایت رود . طبق بررسی های انجام شده بر روی آمار بلند مدت ایستگاه هواشناسی کرج ، شهرستان کرج با بارندگی سالیانه 2/251 میلی متر ، میانگین سالیانه دمای هوا 1/14 درجه سانتی گراد که بیشینه و کمینه مطلق آن به ترتیب 42 و 20- درجه سانتی گراد به ثبت رسیده و میانگین بیشینه دمای هوا در گرمترین ماه سال 5/34 و میانگین کمینه دمای هوا در سردترین ماه سال 6/3- درجه سانتی گراد ، میانگین رطوبت نسبی 53 درصد و تبخیر سالانه 2184 میلی متر دارای اقلیم نیمه خشک با زمستان نسبتاً سرد و تابستان معتدل می باشد. سرعت متوسط باد روزانه 2/2 متر بر ثانیه و جهت غالب آن شمال غرب به جنوب شرق می باشد. میانگین سالیانه جمع ساعات آفتابی 2899 ساعت بدست آمده است. در حدود 43 درصد از باران سالیانه در فصل زمستان ، 28 درصد، در فصل پائیز 28 درصد ، در فصل بهار و تنها 1 درصد از آن در تابستان می بارد. فروردین و اسفند پرباران ترین و مرداد و شهریور کم باران ترین ماه ها هستند. همچنین تیر ماه گرم و خشک ترین و دی ماه سرد و مرطوب ترین ماه ها می باشند. متوسط حداکثر دوره خشکی در این شهرستان 77 روز بوده و دوره خشکی از اوایل اردیبهشت آغاز شده و تا اوایل آبان به طول می انجامد.
شاخصه های مهم زیست محیطی کرج:
وجود جاده زیبای کرج-چالوس ، جاذبه های منحصر به فرد طبیعی،مناظر وچشم اندازهای زیبا،تنوع زیستی بالارودخانه کرج با طول تقریبی75کیلومتر،ودبی17متر مکعب برثانیه و بعنوان یکی از 5 رودخانه حفاظت شده کشورویکی از منابع مهم تامین آب شربشهروندان تهرانی و کرج می باشد. منطقه حفاظت شده البرز جنوبی با مساحتی در حدود 64000 هکتار به عناون یکی از مناطق ویژه زیستی و از مناطق چهارگانه کشور محسوب می شود که از لحاظ اکوسیستم و حیات وحش جانوری و پوشش گیاهی در نوع خود کم نظیر است.
صنایع شهرستان کرج:
این شهر در حال حاضر یکی از قطبهای مهم صنعت کشور به شمار می رود . بواسطه وجود شهرک صنعتی بهارستان با مساحتی معادل 220 هکتار و مناطق صنعتی سیمین دشت، ماهدشت،گرمدره، هلجرد، کمالشهر، ناحیه کارگاهی نور و واحد های صنعتی که بصورت پراکنده در سطح شهرستان مشغول به فعالیت میباشند ، شهرستان کرج نقش ویژه ای را در صنعت کشور ایفا میکند .
معضلات زیست محیطی شهرستان کرج:
موقعیت جغرافیایی شهرستان کرج از لحاظ نزدیکی به پایتخت و قرار گرفتن در مسیر شاهراه های ارتباطی به غرب و جنوب کشور، آب وهوای ییلاقی و مناسب و جاذبه های طبیعی گردشگری این شهرستان را به یک کلانشهر تبدیل نموده بطوری که شاید میزان مهاجرات به این شهرستان به دلیل قیمت پایین زمین و مسکن نسبت به شهر تهران و وجود شهرک های اقماری همینطور استقرار تعداد زیادی از صنایع تولیدی و خدماتی در شهرک صنعتی بهارستان و مناطق صنعتی گرمدره، سیمین دشت، نور ، خرمدشت، و ماهدشت بسیار بالاتر تخمین زده شود.
به طور کلی معضلات زیست محیطی کلانشهر کرج عبارتند از :‌
1-پایین بودن سرانه فضای سبز به نسبت جمعیت و صنایع موجود در شهرستان .
2-آلودگی منابع آب از جمله رودخانه کرج ناشی از تخلیه فاضلاب های انسانی و واحد های خدماتی پذیرایی حاشیه رودخانه کرج و همچنین عدم مدیریت اصولی پسماندهای محور کرج - چالوس
3-ساخت و سازهای غیرمجاز در داخل منطقه حفاظت شده البرز جنوبی که منجر به از بین رفتن اکوسیستم منطقه حفاظت شده می شود.
4-آلودگی هوای ناشی از حرکت وسایل نقلیه موتوری و صنایع آلاینده و گرد و غبار و ریز گردها در برخی از فصول سال
5- تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی و تخریب فضاهای سبز شهری به خصوص فضای سبز جهان نما و باغ سیب مهر شهر
6- پراکندگی و عدم ساماندهی واحدهای مزاحم شهری از جمله واحد های آبکاری و ریخته گری و عدم مدیریت صحیح اصناف شهری
7- تردد کامیون در سطح شهر کرج در روز که باعث آلودگی هوا و آلودگی صوتی می گردد در حالیکه در اکثر کلانشهرها کامیونها در طول روز مجاز به تردد نیستند.
8-انتقال آب رودخانه کرج از محل دریاچه سد تنظیمی بوسیله تونل به تهران که موجب کاهش شدید دبی آب رودخانه در پایین دست دریاچه و تغییر اکوسیستم رودخانه و تخریب نابودی فضاهای سبز حاشیه رودخانه و افزایش غلظت آلاینده های آن و کاهش ذخایر با ارزش ژنتیکی رودخانه از جمله ماهی قزل آلای خال قرمز میگردد و علاوه بر آن سطح آب دشهای کرج و شهریار نیز کاهش یافته و معضلات عدیده ای را ایجاد می نماید.
9- عدم تکمیل شبکه جمع آوری فاضلاب شهر کرج و شهرهای اقماری باعث جاری شدن فاضلاب در برخی از معابر و کانالها و تداخل آن با آبهای سطحی و منابع آب کشاورزی گردیده که مشکلات بهداشتی و زیست محیطی را فراهم آورده است.